Normingenjörer 2017 – första träffen

Den första av fyra träffar har avslutats och gruppen har nu börjat sin resa för att bli certifierade normingenjörer. Vi har alla olika bakgrund och situationer, men oavsett om vi är på gång att starta eget, jobbar med IT, forskar, eller har obestämda planer för framtiden, har vi ett gemensamt mål. Det är att ifrågasätta normer och förändra samhället till det bättre.

Under mötet hittade vi gemensamma intresseområden och möjligheter till kunskapsutbyte.

“Ni ingår nu i varandras nätverk” säger Jenny. Att enas kring vår strävan, vara generösa och unna varandra framgång, även om det exempelvis handlar om ett uppdrag som gick förlorat till förmån för en annan normingenjör, är mycket viktigt eftersom vi alla gynnas av ett jämlikhetsarbete som håller hög kvalitet. Allt detta betonas i normingenjörens fältkodex som vi har att falla tillbaka på.

Att vi måste följa vår passion och göra mer av det som vi mår bra av betonades. Min passion handlar om kommunikation i visuell och skriven form. De tekniker och erfarenheter jag får med mig från den här kursen kommer jag att tillämpa på mitt framtida arbete som kommunikatör och i mitt ideella arbete med mediefrågor. Jag vill hjälpa organisationer och företag att lyckas med sin kommunikation ur ett mångfaldsperspektiv. Jag tror och hoppas att kursen kommer att ta mig närmare den framtiden.

Första mötet präglades av både lekfullhet och seriositet. Vi fick tillfälle att ta del av varandras bagage, förväntningar och passioner. Vi gjorde en nulägesanalys av våra enskilda situationer och fick utföra kreativa uppgifter för att få en bättre känsla för vad vi kan åstadkomma och vad vi behöver arbeta med.

För egen del är det tydligt att utbildningen kommer att kräva att jag försätter mig i situationer som utmanar mig. Uppgifterna kommer inte alltid att vara snällt utformade och vi kommer inte alltid få särskilt lång tid på oss att utföra dem, samtidigt som vi måste sätta tilltro till våra kompetenser, slutsatser och resultat. Vi fick veta att nästa kurstillfälle kommer att innebära arbete som är mer hands on, vilket känns både spännande och obehagligt. Men kanske är det precis så man vill känna. Förändringsarbete kommer ibland att innebära både slit och motstånd och ibland kommer man att tvivla på sin egen förmåga, men det är otroligt värdefullt att redan nu få möta de känslorna och lära sig att omvända dem till kampvilja. När vi stöter på motstånd är det viktigt att inte falla för frestelsen att gå i försvar, utan i stället visa nyfikenhet för hur den andras resa har sett ut innan hen landade i de värderingar som hen uttrycker. Som en utav deltagarna uttryckte det – “Det är i motvind som draken stiger”.

När vi lämnar salen är vi ett nätverk rikare och har nya diskussioner, insikter och motstånd att se fram emot.

 

Inlägget skrivet av Agnes Ekstrand som går utbildningen certifierad normingenjör med Add Gender nu under hösten 2017